tjalk uit 1905

t o e n . .

De Groene Eenvoud, tot 2010 Zeelandia geheten, is een tjalk uit 1905, gebouwd op de werf van Kalkman in Capelle aan de IJssel onder de naam Johanna. Als zeilend vrachtschip heeft zij diverse namen gehad. In 1934 kwam het schip in eigendom van de grootvader van moederskant van Aad van der Klooster en kreeg de naam Zeelandia. 10 Jaar later kwam het schip in bezit van vader Henk van der Klooster. De familie van der Klooster verlengde het schip met 7,5 meter en verving in 1960 de Kromhout motor door een 6 cilinder Gardner. Tot 1977 vervoerde de Zeelandia o.a. bieten en veevoer, zowel in Nederland als in België .

In 1977 kocht Miel Ziedses des Plantes de Zeelandia van de familie Van der Klooster. Hij kortte het schip in tot iets minder dan de oorspronkelijke lengte, verwijderde de stuurhut, maakte een nieuwe mast en bracht haar weer onder zeil. Vanaf 1981 heeft Miel, samen met Hennie, met gasten gevaren. Vele jaren hebben zij tochten gemaakt op vooral het Nederlandse en Duitse Wad, reizen waarin veiligheid, genieten van het Wad en een goede sfeer centraal stonden. Na 28 jaar hebben zij eind 2009 afscheid genomen van de Zeelandia en (de zorg voor) het schip overgedaan aan Annemarie van Garderen, die op haar beurt weer mensen laat meegenieten van dit eenvoudige, stoere schip.

. . n u . .

Het schip heeft onder de zorg van Miel en Hennie haar oorspronkelijke karakter kunnen behouden; zonder jachtopbouw en luxe betimmering is zij een echt schip gebleven. De Gardner motor doet nog steeds dienst en de elektrische installatie is zo bescheiden dat met gemak enkele dagen zonder walstroom kan worden doorgebracht. Voor haar lengte, zo´n 23 meter, is er veel ruimte, hoogte ook. Plek voor 28 mensen in het dagverblijf en 18 bedden in het ruim. Een eenvoudig en duurzaam schip, dat in 2012 dan ook gecertificeerd werd door The Green Key met het predicaat ´goud´.

. . e n   i n   d e   t o e k o m s t

We zullen het aantal bedden op termijn wat terugbrengen. Omdat we streven naar goeddeels zelfvoorzienend en milieuneutraal zijn, hebben we plannen de Groene Eenvoud uit te rusten met een extra (waterloos) toilet en een rietveld voor de zuivering van afvalwater, daarnaast meer zonnepanelen en een windturbine. En hoewel zeilen natuurlijk hartstikke duurzaam is, houden we de ontwikkelingen op het gebied van electro- en hybridemotoren voor grotere schepen in de gaten…

i n d e l i n g

De Groene Eenvoud heeft een ruim dagverblijf met keuken, eethoek, zithoek en houtkachel. Er is een eenvoudige badkamer en een (apart) pomptoilet, en een slaapafdeling zonder afgesloten hutten. Behalve het ruim is er een sfeervol schippersverblijf met originele betimmering uit 1947 en een vooronder.

plattegrond dekindeling en inrichting volgen.